Såld
Danderyd

Djursholm, Sindrevägen 8B

12 rok 481 kvm, 47 000 000 kr
Beskrivning

Villa Sola - stor kulturhistoriskt värdefull sekelskiftesvilla på Djursholm

Ett mycket sällsynt tillfälle att förvärva en av de riktigt stora pampiga villorna som byggdes vid förra sekelskiftet när Djursholms Villastad växte fram. Villa Sola gör skäl för sitt namn och har ett eftertraktat soligt läge på en liten höjd i området. Villan är en av få som klassats som kulturhistoriskt värdefull av Djursholms Stad och har inte varit till salu i sin helhet sedan den byggdes.

Byggmästaren Ernst Reuterwall ritade och byggde villan för sig själv och sin familj år 1906 och ett par år senare byggdes den ut ytterligare. Stilen exteriört och interiört är tidstypisk med influenser av jugend och nationalromantik. Reuterwall hade köpt ett mycket stort markområde och valde den plats han ansåg bäst för sin egen villa. Markområdet styckades senare av för andra villor, framförallt under 1920-talet. Ernst Reuterwall var även ledamot i Djursholms stadsfullmäktige. Villan behölls i släktens ägo i flera generationer under åttio år fram till år 1986 då huset gjordes om till en bostadsrättsförening och delades upp i tre lägenheter och två lokaler. Nuvarande ägaren flyttade in tio år senare år 1996 och har därefter successivt och sedan år 2005 förvärvat hela fastigheten och återskapat den som en stor bostad för en familj. Omfattande arbeten med stor hänsyn till att bevara originaldetaljer och karaktär har genomförts de senaste decennierna, framförallt åren 2000-2005, och både byggnader och markanläggningar är väl underhållna.

Sindrevägen är en lugn villagata utan genomfartstrafik i hjärtat av Djursholm där Villa Sola byggdes i bästa läge på en liten höjd med framsida och dess terass åt sydväst. Den representativa villan disponerar två våningsplan samt inredd vinds- och källarvåning och därutöver garage med förråd. Villan karaktäriseras av mycket generösa utrymmen, charmiga tidstypiska detaljer och rikligt med spröjsade fönster som ger ljuvligt ljusinsläpp och utblick åt alla väderstreck utan upplevd insyn. Den välskötta trädgården består av generösa gräsytor, stora majestätiska träd som belyses vackert på kvällen och gedigen stenläggning samt grusgångar.


En bred grusgång leder upp mot husets huvudentré från gatan där garage med vidbyggt förråd återfinns med stenlagd uppfart framför och plats för flera bilar. Häckar skärmar av mot gata och grannar och omgärdar tomten. En trappa leder upp till huvudentrén med ursprungligt entréparti med svarvade snickerier och den tillbyggda stora upphöjda terassen i sydväst med sol större delen av dagen.

Inne möts man först av en tambur att ta av sig ytterkläder i, som sedan följs av den större välkomnande hallen med vitmålade platsbyggda bänkar, garderober och väggpaneler. Allt i
charmig ursprunglig stil som slår an tonen för vad man kan förvänta i detta historiska och ljusa hem. På bottenvåningen finns vardagsrummet i fil med matsal/glasveranda och ett generöst "lantkök" med köksentré, bibliotek/arbetsrum samt allrum. Vardagsrummet är stort och har en upphöjd del inramat av pelare och spröjsade fönster som skapar en känsla av stort burspråk. I ett inre hörn av vardagsrummet återfinns en enorm murad öppen spis som fungerar och ger stämning vinterdagar. På väggarna fortsätter de vitmålade väggpanelerna. Matsalen/verandan har utgång till terassen där man också kan sitta många och via en serveringsgång med skåp och en arbetsplats nås köket. Köket har plats för många både vad gäller arbetsutrymmen och köksö samt sittande vid matbordet. En stor inre hall förbinder kök med bibliotek/arbetsrum, allrum och den pampiga trappan som leder genom huset inklusive baksidans entré och tambur. I den inre hallen finns även WC med fönster sobert klätt i beige stenliknande kakel samt klinker.

Källarvåningen är inredd och moderniserad huvudsakligen år 2008. Den innehåller dels en avdelning med tvättstuga, klädvårdsrum, garderober och förråd och dels en avdelning med fullt utrustat modernt kök i högblankt vitt samt köksö med intilliggande rymligt allrum med både matplats/konferensbord och soffdel. Kök och allrum är i vitt med mörka trägolv och ett flertal fönster för ljusinsläpp. Avdelningen med kök och allrum är uppskattad tex för ungdomar att umgås utan att störa. Centralt finns WC klätt i vitt kakel och klinker.
I källarvåningen finns även en påkostad spa-avdelning med bastu, dusch, handfat, relax inrett med vit/brunt kakel/klinker spots och glasdörrar samt ett separat gym.

Den breda pampiga trappan genom huset med möblerad trappavsats och stora partier av spröjsade fönster leder upp till andra våningsplanet. Detta våningsplan innehåller en fantastisk sovrumsdel med många sovrum/allrum/arbetsrum och anslutning till vindsvåningen i två separata avdelningar med varsin trappa. Här finns även flera WC/badrum för en stor familj eller gäster.
Först när man kommer upp på andra våningsplanet möts man av en öppen yta med charmiga vitmålade platsbyggda bänkar i vinkel och fortsatt vit väggpanel från trapphuset, vilket ger en hallkänsla av samma karaktär som på bottenvåningen. Härifrån fördelar sig rummen som en solfjäder. Rakt fram och till höger finns tre rymliga sovrum med inbyggda garderober/klädkammare, varav det mittersta utgör ett hörnrum med underbara ljusinsläpp från två håll genom de spröjsade fönstren. Centralt placerat utanför dessa tre sovrum i hallen återfinns dels ett separat WC och dels ett badrum med WC, tre handfat och bubbelbadkar. Båda är utförda i kakel/klinker i vitt/turkost med accent i mönstrade bårder. Fortsätter man bort till vänster i hallen finns ytterligare ett WC klätt i elegant beige kakel och klinker. Här når man det som idag utgör master bedroom, men som även skulle kunna utgöra allrum. Det är ett rymligt rum med spröjsade fönster samt en walk in closet som en separat del i rummet, vilket också har stora fönster. I rummet finns en trappa som leder upp till den ena av vindsvåningens två delar. Från master bedroom finns en av två dörrar till ytterligare ett stort badrum i två avdelningar med först WC, bidé, handfat och i nästa avdelning inbyggt bubbelbadkar och duschrum samt dubbelhandfat. Badrummet är utfört i kakel/klinker i vitt/blått/brunt och två fönsterpartier ger härligt ljusinsläpp. Badrummets andra dörr leder ut mot hallen/korridoren där man finner ytterligare ett rum inrett som rymlig tvättstuga/klädvårdsrum i kakel/klinker med bänkytor samt skåp i neutrala färgtoner och ett stort fönsterparti.

Vindsvåningen består av två separata avdelningar. Den ena nås via en trappa från övervåningens hall. I denna del finns två rum. Först ett allrum/arbetsrum byggt runt tre sidor av trappan med ljusinsläpp från både fönster och takfönster. Rummet är inrett både med en arbetsdel med skrivbord och en del med soffa. I anslutning till allrummet/arbetsrummet finns även ett badrum med WC, handfat och dusch klätt i kakel/klinker i beige/terracotta. I fil med allrummet finns ett rymligt sovrum med goda ljusinsläpp från fönster och takfönster. Sovrummet är idag möblerat både med en avdelning med soffa och TV samt en sovdel med säng.
Den andra delen av vindsvåningen nås via en trappa från master bedroom/allrum och består av ett rum med snedtak byggt runt två sidor av trappan med en generös platsbyggd garderobsvägg och utgör idag arbetsrum. Ljusinsläpp finns både från ett fönsterparti med utblick vid arbetsplatsen och ett takfönster.

Fakta
Pris
47 000 000 kr
Boarea / Biarea / Tomtarea
481 + 210 + 2179 m²
Rum
12 rum och kök
Upplåtelseform
Friköpt/Småhus
Fastighetsbeteckning
Sigyn 16
Tomtarea
2 179 Kvm
Kommun
Danderyd
Område
Danderyd
Fastighet
Ägandeform
Småhus - Friköpt
Fastighetsbeteckning
Sigyn 16
Driftskostnader
Fastighetsskatt/-avgift
9 525 kr/år